VILL DU BLI : galen, toppad eller bergtagen

På frågan om lycka egentligen bara sitter i huvudet måste vi svara "ja". Vinter i vildmark är milt beroendeframkallande. Det som händer när en av Europas mest fjällvana bergsguider förstrött pekar med staven och säger "åk". Nu är det rännan och du.

Osnö / Nosnow

Vandra i Sommar!

15 Juni - 17 September. Min 2 nätter, helpension.
Pris pp i Twin-bed: 1025,-/dygn.

Se detaljer under erbjudanden!

Från och med vintersäsongen 2016 samarbetar vi med Heliski-guides Sweden samt bergsguiden Stefan Palm. Stefan har flugit i området och resten av världen i mer än 25 år och är världsledande inom heliskiing.

Tillsammans med Stefan och hans huvudpilot Tomas Rönnkvist har vi möjligheten att erbjuda er en produkt av högsta kvalitet. Vår egna Dick Johansson fortsätter givetvis att flyga med sina privata gäster men vi använder samma helikoptrar och piloter.

Säkerhet: I. På AML använder vi alltid UIAGM (www.sbo.nu) certifierade guider eller aspirantguider om skidåkningen sker på glaciär. Vi följer alltså konsumentverkets rekommendationer. Vårt säkerhetspaket består av ABS ryggsäck, lifelink spade och sond samt Barryvox Pulse transciver.

Säkerhet: II. Varje gäst får en genomgång av lavinsäkerhetsutrustning samt helikoptersäkerhet.

Risk management är något som följer oss genom alla våra aktiviteter, oavsett om du åker skidor, klättrar eller isfiskar. Guiden har att ta med väder och terräng i beräkningen, liksom gästernas färdighet, helikoptersäkerhet, lavinrisk bedömningar etc. All off-pistskidåkning innehåller en viss risk, men på AML gör vi allt för att hålla risken på en acceptabel nivå.

Vi flyger enligt så kallad pitch-time, vilket innebär att man inte räknar in tiden som helikoptern står på marken med motorn igång i flygtiden. Taxametern är alltså bara igång när man faktiskt är i luften.

För en hel Heli-ski dag behövs ungefär 2 timmar pitch-time. Kunden bestämmer i förväg ungefär hur mycket tid de vill ha per dag. Minimum är 1 timme per dag.

Första gången/olika områden. Våra åk varierar från 500 höjdmeter till 1 400 höjdmeter. Närmast ligger vad vi kallar ”Abiskoalperna” med åk från 500 till 800 m. Nästa område är Kåtotjåkka med åk upp till 1 000 höjdmeter. Nallo/Sielmatjåkka är nästa område med åk upp till 1 400 höjdmeter. Sist men inte minst kan vi erbjuda Kebnekaise, med åk upp till 1 100 höjdmeter. Vi brukar också hitta det där lilla extra – nya åk och kanske till och med nya områden.

Hänsyn till miljö, renskötsel och övrigt friluftsliv. Vi försöker också vara så effektiva som möjligt när det gäller flygtid mellan åk och logistik. Vi avstår från t.ex. Kebnekaise när fjällstationen är öppen. Vi landar t.ex. inte om vi ser att toppturåkare är på väg mot samma topp. Vi har nära kommunikation med aktuella samebyar för att ta största möjliga hänsyn till renskötseln.

Utrustning. Som redan nämnts använder vi ABS-ryggsäckar och Barryvox pulse transcivrar. Vi rekommenderar att gäster som har egna lavinryggsäckar (ABS eller Snowpulse) åker med dessa. Vi samarbetar med Dynastar och skidor finns att låna för våra gäster.